Keresés - Kategóriák
Keresés - Kapcsolattartók
Keresés - Tartalom
Keresés - Hírcsatornák
Search - Dropfiles
Keresés - Címkék
Friss hírek

2019.10.12. Megbeszélés a díjlovaglás helyzetéről, jövőbeni lehetőségeiről, Ötletbörze

A Nemzeti Lovardában, a 18:30-20:00-ig tartó rendezvényen, hasznos javaslatok, kérdések, ötletek, észrevételek hangzottak el. A Szakbizottság fontosnak tartja azokat a fórumokat, melyeken a szakágban érintett felek elmondhatják véleményüket, ugyanakkor a szervezéssel kapcsolatban a jövőre nézve fontos lenne, hogy a rendező fél felvállalja kilétét, megfelelőképpen tájékoztassa az ügyben érintetteket és amennyiben a Szakbizottságot, mint hivatalos szervet szeretné bevonni a beszélgetésbe, részére hivatalos meghívót küldjön, az esetleges témák megjelölésével, hogy annak tagjai megfelelőképpen fel tudjanak készülni és megalapozottan tudjanak válaszolni a felmerülő kérdésekre. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a Szakbizottság tagjai az említett ülésen, mint a díjlovaglás iránt elkötelezett magánszemélyek vettek részt, mivel feléjük semmiféle értesítés, meghívás nem érkezett, hogy a szakág vezetését hivatalosan képviseljék.

A Szakbizottság saját szervezésű, november 30-án tartandó hivatalos fórumán a résztvevőknek lehetőségük lesz kérdezni, illetve az októberi beszélgetés témáit is bővebben ki fogjuk fejteni.

 

Addig is rövid állásfoglalást olvashatnak a jegyzet pontjai alatt.

1. (Hillier Orsolya)

Kezdő bírók elindulását lehetőség szerint támogassa a szakbizottság, akár úgy, hogy pl. kisebb vidéki versenyen vállalja át a bíró tiszteletdíját. (ahol amúgy is kevesebb a startszám, és nagyobb költség hárul a rendezőre) Ezzel egyszerre lehetne segíteni a kisebb versenyeket, és a kezdő bírók tapasztalatszerzését. Jó volna erre a problémára valamilyen rendszert kidolgozni.

SzB: A 2020-as év pénzügyi tervének kidolgozásakor figyelembe fogjuk venni a javaslatot. Amennyiben a Bírói Testületnek van erre konkrétabb javaslata, azt szívesen látjuk.

Nagyobb versenyeken olyan „szakmai kommentár” ami közelebb hozhatja az embereket a díjlovagláshoz, és ezáltal jobban megértik, és élvezni, illetve követni tudják, ami a  négyszögben történik

SzB: Maga az ötlet jónak tűnik, hiszen növelheti a sport népszerűségét, de a kivitelezése több kérdést felvet. Amennyiben a kérdező szeretné, szívesen biztosítunk a fórumon időt  ennek az ötletnek is a kifejtéséhez.

2. (Nagy Zoltán)

Válogatott tagjai a Magyarországon tartott nemzetközi versenyeken kötelező jelleggel vegyenek részt, ezzel is növelve a startok számát, és növelve az összetartást, és az együtt versenyzés lehetőségét.

SzB: A felvetés jó, a szövetségi kapitány is fontolóra vette már ezt a lehetőséget. A probléma a kötelezővé tétel anyagi vonzatában, és a távol maradó versenyzők szankciójánál akadt meg. Kötelezővé tenni valamit, ami önfinanszírozott, az mindig egy visszás dolog.

Sajnos egyenlőre nem vagyunk olyan sokan, hogy a kötelezővé tétel szankciói komolyak legyenek, hiszen jó, ha össze tudunk szedni egy EB csapatot, és ha emiatt még kiesik valaki, az nagy hátrány a magyar lovassportnak.

3. (Nagy Zoltán)

Csapatzászló- csapatszállás- csapatépítés (a válogatott számára a Szakág biztosítsa ezeket a lehetőségeket. (A csapatszállásnál, ha nem is az összeget, de a szervezést mindenképpen.)

SzB: Csapatszállás szervezése: megpróbálható. Sokan szeretnek maguknak foglalni, és biztos, hogy lenne, akiknek a lefoglalt szállás nem felelne meg, de csapatösszetartásként mindenesetre jó gondolat. Csapatzászló beszerzését az SzB vállalja.

4. (Nagy Zoltán)

Szakági állásfoglalás-kérelem hogy 18 év alatti eredmények számítsanak elsősorban a felvételi pontokba (a 18-25 életévnek már nincs akkora jelentősége, mert akkor már általában felsőoktatási intézményekbe járnak a lovasok)

SzB: Utánanézünk a lehetőségeinknek és amennyiben van rá mód, javasolni fogjuk a jelenlegi pontszámítás megváltoztatását.

5. (Nagy Zoltán)

 A Talent programban 15 résztvevő kaphat támogatást, legyen lehetőség arra, hogy ha kiesik egy, vagy több résztvevő, akkor ezt fel lehessen tölteni, és ne kevesebb lovassal menjen  végig a program

SzB: A Talent program működése nem a Szakbizottság hatásköre, így az ezzel kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket a program szakmai vezetői felé érdemes tenni. (A mostani  felvételin már került be tartalék lovas.)  6. (Pachl Péter) Edzőtáborok, versenyek összehangolása (ne egy időben, egymásra szervezve, hanem elosztva legyenek megtartva, és erősebb szakági támogatással (marketing) Már a tervezési időszakban, az év elején legyen lehetőség egyeztetésre, a későbbiekben ne engedje meg az SZB a rászervezést a már foglalt időpontokra.

SzB: A javaslattal egyetértünk, ezért a jövőben kérjük a szervezőket, hogy még az időpont véglegesítése előtt tájékoztassanak minket!

6. (Cserpák Beatrix )

A REV támogatás nem kapta meg, pedig a versenyéhez kapcsolódott REV is.

A Rajtengedély vizsgák rendezése szakágtól függetlenül a Magyar Lovassport Szövetség Rajtengedély vizsga szabályzata alapján történik: http://lovasszovetseg.hu/files/RAJTENGEDELY2016-2.pdf

A rajtengedély vizsgák rendezéséhez az MLSZ támogatást biztosít, amennyiben a vizsgázók száma eléri 15 főt, de méltányosságból 10 fő felett is támogatás igényelhető a rendező részéről a központi költségvetésből, amely fedezi a bírói költségeket.

A 2019-es évre a szakág részéről egyelőre nem került kiírásra külön a rajtengedélyvizsgát, illetve annak szervezését támogató pályázat, illetve a szakághoz jelen kérdésben egyéni megkeresés sem érkezett.

Erre a kérdésre Vígh Marianna részben választ, részben javaslatot adott:

7. (Vígh Marianna)

Mivel 10 fő fölött van REV támogatás, érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy ne minden versenyen legyen 1-2 fő, hanem más szakágakhoz hasonlóan kevesebb alkalommal-több résztvevővel rendezve. Ezt akár szabályozni is lehetne.

8. (Babinszky Zsuzsa)

Vidéki versenyekről szélesebb körű tájékoztatás, szövetségi támogatás (nem CSAK anyagi) Nagydíjas lovasok bemutatója (ami vonzza az embereket, és esetleg startszám növekedést is generálnak) vagy egyéb események szervezése a vidéki helyszínekre a verseny ideje alatt.

SzB: A szakág Facebook oldala és honlapja eddig is és a jövőben is rendelkezésre áll az események hirdetésére. A közzétételhez kérjük küldjék el a program leírását a szakág e- mail címére! A lovasok által tartandó bemutatók egyéni megállapodás alapján tudnak működni, ezzel kapcsolatban az adott lovast érdemes keresni, hiszen a Szakbizottságnak nem áll hatáskörében lovasokat bemutatóra küldeni.

9. (Pachl Péter)

A szövetség támogassa a lovardákat esetleges edzőtáborok szervezésében.

SzB: Az adott események támogatásának elbírálása mindig egyénileg történik, így az ehhez kapcsolódó igényeket konkrét megkeresés után tudjuk napirendre tűzni és a szakág anyagi lehetőségeitől függően tudunk a finanszírozásban segíteni.

Amennyiben Pachl Péternek van egy szerinte általánosan alkalmazható szabályozásra és az anyagi fedezet előteremtésére javaslata, azt szívesen vesszük akár e-mailben, akár a fórumon.

10. (Lőkös Zoltán)

Mi történik az 50 millió forintos állami támogatással, amit a díjlovas sport fejlesztésére kap a szövetség? Mit-kiket szándékozik fejleszteni belőle? A tervek legyenek transzparensek!

SzB: Az állami támogatás kifejezetten a felnőtt Európa Bajnokság és Olimpiai részvétel segítésére szolgál. A Szakbizottság javaslatokat tehet a Szövetség felé, de annak felhasználásról külön bizottság dönt. Javaslataink azon lovasok felkészülésének segítését vette célul, akik eredményeik alapján esélyesek az említett versenyeken való részvételre. A pénz felhasználásának kereteiről és a konkrét helyzetről november 30-án részletes tájékoztatást adunk.

11. (Díjlovas szövetség Kertész Viktor)

A Szakbizottság által kibocsátott elégedettségi felmérést célzó KÉRDŐÍV hasznos-e, illetve igény van-e rá a jövőben?

12. (Cserpák Beatrix)

Szponzoráció felajánlására nem érkezett válasz, bár azt a kérdőív kifejtős részében felajánlották, de semmilyen visszajelzést nem kaptak.

SzB: A kérdőívből nem derült ki pontosan, hogy ez konkrét felajánlás lett volna, így az SzB részéről további intézkedés valóban nem történt. A szponzoráció átlátható kezelésére a Díjlovagló Alapítvány bejegyzése megoldást adhat, melyet a fórumon fogunk bővebben ismertetni.

13. (Cserpák Beatrix)

A szövetség által elindított alapítvány milyen célt szolgál? A szponzoráció elfogadásához mi szükség van alapítványra?

 Az Alapítvány ismertetése a november 30-i fórumon lesz, amely után a jelenlévők feltehetik további kérdéseiket.

14. (Nagy Zoltán)

Válogatott lovasok számára támogatott továbbképzések- edzőtáborok

SzB: Fontosnak tartjuk mindenki számára meghagyni az edző választás jogát, de mérlegelni fogjuk, hogy milyen lehetőségünk van az utánpótlás lovasok képzésének segítésében.

15. (Pachl Péter-Nagy Zoltán)

Felkészítő versenyek támogatása Nemzetközi körülményekben való jártasság megszerzése céljából (Hasonló körülmények, mezőny, bírók stb.)

SzB: Ahogy eddig is, a jövőben is igyekszünk a lehetőségeinkhez képest segíteni a lovasok felkészülését a nemzetközi versenyeken való sikeres szerepléshez.

16. (Lőkös Zoltán)

Egységes megjelenés a válogatottnak külföldi versenyeken (egységes ruha, felszerelés, image)

SzB: Az egységes ruha a válogatott számára már felterjesztésre került a szövetség felé.

17. (Pachl Péter)

Versenyiroda szoftver, valamint a szakági honlap fejlesztése (interaktívabb, nemzetközi színvonalú)

SzB:

Kertész Viktor elnök úr a beiktatása utáni első versenyen megvizsgálta egy ilyen szoftver kifejlesztését, hiszen számára evidens volt, hogy a jelenlegi módszer évtizedekkel el van maradva. Viszont egy ilyen szoftvernek illeszkednie kell az MLSZ által üzemeltetett nevezési rendszerhez, amihez az MLSZ-nek is és a nevezési rendszer fejlesztőének is partnernek kell lenni. Ezenkívül maga a nevezési rendszer is már nagyon régi technológiát alkalmaz és egy modernebb fejlesztés egyes jelenlegi versenyszervezők érdekeit sérthetné. Továbbá, az említett fejlesztések költségei magasan meghaladják a Szakbizottság költségvetési lehetőségeit.

18. (Arie Yom-Tov)

Marketing! Oktatás! (ez a 2 dolog az alapja a fejlődésnek) az oktatás már elérhető magas színvonalon online is. Nincsenek területi határok. A marketingre és az oktatásra fordított pénz megtérül! Nem szégyen tanulni azoktól, ahol jól, vagy jobban működnek a dolgok. Legyünk nyitottak a „jó gyakorlatok” átvételére.

SzB: Köszönjük az észrevételt, a jövőben szem előtt fogjuk tartani!

19. (Pachl Péter)

OB helyszín ne csak BP-en legyen, hanem vidéken is. Ezzel segítjük a megfelelő minőségű vidéki helyszíneket, segítjük a csapattá formálódást, költséghatékonyabb, és segíthet fiatal tehetségek felfedezésében is )

SzB: Korábbi Magyar Bajnokságok, melyek az ország távolabbi részeiben kerültek megrendezésre mindig azt a kritikát kapták, hogy nem országközpontú és akik az ország másik feléből érkeznek, azoknak ez óriási áldozat (lásd: Hortobágy, Diósgyőr, Kaposvár). Mindazonáltal, ha a többség támogatja az ötletet, nyitottak vagyunk a következő évben újra vidéken rendezni a Magyar Bajnokságot.

Köszönjük a kérdéseket, észrevételeket! A fent említett témák a november 30-án, a Nemzeti Lovardában tartandó fórumon bővebben is kifejtésre kerülnek és lehetőség lesz további kérdésekre is. Reméljük minél többen eljönnek és véleményükkel segítik a munkánkat, amelynek célja a magyar díjlovas sport fejlődése.

 

Élő közvetítés

NEVEZÉS RAJTENGEDÉLY ÜGYFÉLKAPU VERSENYNAPTÁR Programgyűjtemény Régi oldal Magyar Lovas Szövetség FEI EURODRESSAGE

KAPCSOLATOK

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 70 426 4500
Licenc ügyintézés MLSZ:
+36 1 499 9950

Facebook