Keresés - Kategóriák
Keresés - Kapcsolattartók
Keresés - Tartalom
Keresés - Hírcsatornák
Search - Dropfiles
Keresés - Címkék
Friss hírek

Biztató EB szereplésen vannak túl a magyar díjlovasok, megnyílt az út a Párizsi Olimpia felé.

 

Szeptember 7-e és 12-e között került megrendezésre Hagenben (Németország) az U25 és felnőtt Európa-bajnokság, ahol Magyarország mindkét kategóriában csapatot tudott kiállítani.

A felnőtt kategóriában Losonczy Anikó, Szokola Csaba és Szalai Nikolett képviselték Magyarországot, míg az U25 kategóriában Yom-Tov Jázmin, Zengő Réka, Szőke-Tóth Berill és Pachl Benedek álltak starthoz a magyar színekért.

Az U25-ös kategóriát a nemzetközi lovasszövetség pár éve hozta létre, mely nagydíj szinten zajlik, hidat képezve az utánpótlás 25 év alatti lovasai és a felnőttek között.

Ez az év más volt mint a többi, hiszen a Magyar Lovas Szövetség elindította 2024-es olimpiai felkészítő programját, melynek célja a három olimpiai szakág olimpiára való minősülése. A program segítségével a díjlovas szakág is részesült anyagi támogatásban, ez pedig lehetővé tette, hogy felnőtt lovasaink neves edzőkkel - mint Iryna Lis és Ton de Ridder - készülhessenek. A programnak köszönhetően idén minden EB-re minősült lovas anyagi támogatást kapott a felkészülő versenyekre, melynek célja a lehető legtöbb nemzetközi megmérettetés és magasszíntű felkészülés volt.

A felkészülési program meghozta a gyümölcsét!

Lovasaink nagyon kemény felkészülési szakaszon vannak túl, mind fizikailag, mind mentálisan. Mindazok, akik éltek a lehetőséggel és komolyan vették a felkészülést, hozták is az eredményeket amiket a felkészítő versenyek is már részben előrevetítettek.

Rekord rekord  hátán

A felnőtt kategóriában a csapat első párosa Szokola Csaba volt Enyinggel. Csaba nagyon jó formában érkezett, és Európa-bajnoksági debütálásán egy nagyon precíz, koncentrált lovaglással megdöntötte egyéni csúcsát, és végül 68,58%-kal zárta programját.

A csapatbajnokság és egyéni selejtező második napján Losonczy Anikó és Dior S páros léphettek be a hageni pályára. Nagy elvárásoknak kellett megfelelniük, hisz a felkészülő versenyeken is kimagasló eredményeket értek el. A programot hihetetlen lendülettel és kisugárzással kezdték, melyre egyből felfigyeltek a bírók, így már az elejétől nagyon magasan pontoztak, végül a pontos és harmonikus programot 70,047%-kal jutalmazták, ami újabb egyéni magyar rekordnak számított az EB-n. Ez az eredmény már önmagában is kimagasló, de még emlékezetesebbé teszi a tény, hogy ez jelenleg a mindenkori magyar rekord Nagydíjban nemzetközi szinten.

Dallos Gyula és Action után ezzel az eredménnyel 22 éve először ünnepelhettünk újra magyar felnőtt díjlovast Európa legjobb lovasai között a döntőben, Nagydíj Speciálban.

Az U25 kategóriában sem maradtak el a rekordok, hisz Yom-Tov Jázmin Hexagon’s Grandville nyergében az egyéni versenyszám első indulójaként olyan fantasztikus programot mutatott be, mely könnyeket csalt a szurkolók szemébe. 70,66%-os teljesítményükkel nemcsak hogy megdöntötték egyéni rekordjukat, de 10. helyen jutottak be az egyéni döntőbe.

A 18 fős döntőben Jázminnak még ennél is többet sikerült kihozni lovából, és egy fantasztikus 74,88%-kal végül a 9. helyen zárták az idei Európa-bajnokságot.

Szintén bíztató a Párizsi olimpiát tekintve, hogy a még csak 22 éves Pachl Benedek mindkét korosztályban meg tudta szerezni a minősülést az Európa-bajnokságra. A szövetségi kapitány javaslatára és a korára való tekintettel végül az U25 kategóriában képviselte Magyarországot, ahol 68,11%-kal a második legtöbb pontot szerezte a magyar csapatnak, mely végül a 7. helyen végzett.

A Díjlovagló Szakág bizakodva tekint a jövőbe, hisz ahogy az eredmények is mutatják, a megfelelő támogatással Párizsban leszünk!

Fotó: Lukasz Kowalski

 

Élő közvetítés

NEVEZÉS RAJTENGEDÉLY ÜGYFÉLKAPU VERSENYNAPTÁR Programgyűjtemény Régi oldal Magyar Lovas Szövetség FEI EURODRESSAGE

KAPCSOLATOK

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Licenc ügyintézés MLSZ:
+36 1 499 9950

Facebook