Keresés - Kategóriák
Keresés - Kapcsolattartók
Keresés - Tartalom
Keresés - Hírcsatornák
Search - Dropfiles
Keresés - Címkék
Friss hírek

Pest megyei döntő – 36 óra alatt

 

A pátyi verseny szerda délig meghosszabbított nevezési határideje után másfél órával vált egyértelművé, hogy „technikai okokra” való hivatkozással dr. Andor Ákos valóban lemondja a megyei döntő megrendezését. Mindez azt is jelentette, hogy a Pátyra nevezett, a Championátusra minősülni akarók csak szakbizottsági engedéllyel indulhatnak a bajnokságon, elmarad a rajtengedély vizsga és elmarad a bírói képzés is, vagyis egyes bírójelöltek nem tudnak a Championátuson vizsgázni, a megyei döntőt pedig kényszerűségből a Championátuson kell megrendezni.

Hacsak nem lesz egy másik helyszín. Az elsőként megszólított Sóskútnak nem voltak meg ehhez a szükséges feltételei. A szakbizottság felkérésére Cinkotán Horváth József – vélelmezve a lemondásról addig mit sem tudó helyi díjlovasok támogatását – igent mondott. Szilágyi Nárcisz az első telefonra félretette a lovardai edzéseit és elvállalta versenyiroda feladatait. Lényegében a lemondástól számított 36 órán belül lett kiírás, díjszalag és kupa, a Krisztina Hotel önzetlen támogatása révén szállás a bíróknak. Kékesi Kitty szervezésében felállt az írnok és laphordó csapat, a Pátyra készült büfés Cinkotára jött, Franyó Borbála Cinkotára szervezte a bíró képzést. Kiss István és Hansághy Péter bírók természetesnek vették, hogyha ez így alakult, akkor rajtengedély vizsga is legyen Cinkotán…

A szombati versenynap krónikájához tartozik, hogy a Magyar Honvédség egyik felújított MI 24-es, Szolnokról a Mátyásföldi repülőtérre, harcászati bemutatóra tartó harci helikoptere is „megtekintette” 80 méteres magasságban, pont a négyszög felett elrepülve a versenyt. A váratlan zajra nem riadtak meg a lovak, minthogy a bemutatóhoz tartozó távoli géppisztoly és géppuska kelepelés sem okozott zavart.

A póni OB-n a kezdő ifik kategóriájában Fekete Márton, a Szíriusz SE lovasa Rezgő nevű póniján ezüstérmes lett. Edzője, Bárdos Brigitta úgy döntött, hamár majd házhoz jön egy A-kategóriás verseny, Márton próbálja ki magát E-ben. A próbából végül az E4 6,9 ponttal való megnyerése, másnap az E5-ben 7 ponttal egy negyedik hely lett. Mindezt Kiss István bíró azzal indokolta, hogy a félpóni Rezgő mérete és habitusa különösen jól passzolt a lovasához. Csapattársa, Misefai Péter sorozatban hozta a magas pontszámokat úgy, hogy már kinőtte a lovát és bizonyos segítségeket nehézkesen tud adni. A bíró szerint amennyiben pl. a Pondera egyesület valamelyik lovát lovagolná az idén rajtengedélyezett Péter, akkor magasan nyerné az A-s feladatokat. Régió felelősként javasoltam Fekete Márton édesanyjának fia indítását a bajnokságon – aki azonnal igent mondott. Ezáltal egy újabb 7 pont környéki lovassal még sűrűbb lett az előkészítősök bajnoksága.

Cinkotán az is eldőlt, hogy mivel Morafcsik Petra utcahosszal nyerte az E5-öt, a Championátuson a felnőtt E bajnoki címért fog indulni.

Az előversenyek után az ifik között vezető Fáy Panna mindkét A-as feladatában 7,2 pontot ért el. Mivel szombaton el-eleredt a szemerkélő eső, a hőemelkedéssel küzdő lovas szombaton a második, U25-ös bajnoki számából visszalépett, nehogy egészségi okból kelljen távol maradnia a bajnokságoktól.

Az L kategóriában szombaton Sáfár Anna két 6,5-ös eredményére vasárnap igencsak rátett az L6-beli 7,6-al és az L8-as 7,3-al. Miután Kékesí Kitty LSZ-ban ismét kihozta Sandro minden jó tulajdonságát a 7,3 és 7 pontokkal, összeállt a régió I-es, a jelenlegi forma alapján a legerősebbnek vélt csapata: Kékesi Kitty felnőtt M/B, Sáfár Anna felnőtt L, az OB-n elért eredménye alapján Benkő Lili ifi L-ben, az immáron rajtengedélyes, liszences lovasként a póni OB szakági bajnokságának II. helyezette, Barnák Dóra ifi E-ben.

Blum Eliza jelenleg edző nélkül készül Bon Jovival Sóskúton. Mindez nem látszott meg az I-es liszenszes nagykovácsi lány lovaglásán. L és LSZ-es eredményeivel a végelszámolásban csak három ponttal maradt le a bajnoki dobogóról.

A nagydíj kategória két lovasa Schmidt Anita és Nébel Viktória között tized százalékok voltak. Az EB-n szerepelt Limitles talán légiesebben mozgott, míg a házigazdák szakmai vezetőjének „Kvájtija” erőteljesebb volt pl. az ügetés fokozásaiban.

E sorok írásakor még nem zárult le a Championátus nevezése. A bajnoki döntőn látottak illetve a raglistán szereplő lovasok eredményei alapján úgy vélem, a központi régió a szakágban betöltött valós ereje szerint fog jelen lenni az utánpótlás bajnokságán.

Lejegyezte: 

dr. Paizs Gábor régiófelelős

  

Fotókredit: dr. Paizs Gábor

 

Fotókredit: Venczel Zsolt

 

AKTUÁLIS INFORMÁCIÓK

A verseny aktuális állása - felnőtt

A verseny aktuális állása - ifjúsági

 

Kérjük, a besorolatlan kategóriába eső lovasokat, hogy amennyiben indulnak a döntőben, akkor e-mailben küldjék el születési idejüket Nagy Judit (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) versenyiroda felé.

Továbbá kérjük a versenyzőinket, hogy ellenőrizzék az eredményeiket és hiba esetén jelezzék Nagy Judit (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 

 

 

ARCHÍV

 

Változások a Pest megyei Bajnokság kiírásában: Pátyon lesz a döntő

 

Az elvárható színvonalú versenyekhez szükséges humán erőforrás hiányában a sóskúti lovarda üzemeltetője egy kivételtől eltekintve lemondta a 2019. évi díjlovas és díjugrató versenynaptárakban Sóskútra tervezett versenyeket. Ennek következtében a Pest megyei Díjlovagló Bajnokság döntője a Championátust megelőző hétvégén, október 5-6-a között a pátyi Bellandor Lovardában lesz, a szakbizottság 9/2019-es számú határozatában kijelölt versenyszámokkal.

A július 19-20-ai kétnapos sóskúti minősítő forduló pótlására Csömörön, Kelemen Csilla lovardájában lesz egynapos, CDN-B* szintű verseny. Ugyanakkor a július 7-ei csömöri CDN-B verseny – a balatonvilágosi CDN-A*-ra, a mezőhegyesi CDN-B-re és a pónisok nyergesújfalui Öregkő Kupájára is tekintettel – elmarad.

Új régiós minősítő versenyként belép a május 19-ei egyetlen sóskúti illetve szeptember 7-én és 8-án a simonpusztai CDN-A verseny.

A változások, verseny törlések a megyei bajnokság kiírásában illetve a versenynaptárban a mai nappal átvezetésre kerültek.

 

A frissített kiírás:

 

Közép-Magyarország régió DÍJLOVAGLÓ BAJNOKSÁGA, 2019’ Versenykiírás

 

A 2019. évi bajnokság célja a díjlovaglás népszerűsítése, felkészülési és versenyzési lehetőség biztosítása a lovasok és lovak számára a magasabb szintű versenyekre. A régió II-es liszencű lovasai elsősorban a döntőn elért eredményeik alapján kerülnek besorolásra a Championátus Országos Bajnokság csapatversenyére. A versenysorozat mindenki számára nyitott, de a bajnokságért csak a fővárosban és Pest megyében bejegyzett székhelyű egyesületeinek lovasai indulhatnak.

A bajnokság lebonyolítása: A díjlovaglásban érdekelt egyesületek székhelyeinek elhelyezkedésére is figyelemmel a sorozat öt helyszínen, egy és kétnapos versenyekkel 8 minősítő fordulóból és a döntőből áll E-A-L-LM-M-S1-S2 versenyszámokkal. A minősítő fordulók egyes versenyszámaiban korosztályos kategóriabontások nélkül, I. és II. licenc alapján hirdetünk eredményt. A döntőben azok a lovasok indulhatnak a bajnokságért, akik a PM-i versenysorozatban megrendezett minősítő fordulókból legalább kettőn elindultak és minimum két alkalommal 55% felett lovagoltak.

A minősítő versenyek:

Március 16 – 17., Páty, CDN-A

Április 27 – 28., Pilisjászfalu, CDN-A

Május 5., Csömör, Kelemen Csilla lovardája CDN-B*,

Május 19., Sóskút, CDN-B

Június 1-2., Páty, CDN-A,

Június 29., Cinkota, CDN-B*

Július 20., Csömör, Kelemen Csilla lovardája, CDN-B*

Augusztus 31 – szeptember 1., Cinkota, CDN-A

Szeptember 6-7., Simonpuszta, CDN-A

Döntő: október 6-7 Páty, CDN-A.

A minősítő fordulókon a 4, 5, 6, 7 éves fiatal díjlovak részére kiírt A, L, M S1 szintű feladatok nem részei a bajnokságnak. Bajnoki címet csak az a lovas kaphat, aki a döntőben is indul. A több lóval vagy kettőnél több fordulóban induló versenyzők esetében a bármelyik lóval elért két legmagasabb pontértékű eredményt vesszük figyelembe. A bajnokság során mindenkor a FEI és a MLSZ Díjlovagló Szabályzatának előírásai érvényesek.

A bajnokság kategóriái, értékelése: Közép-magyarország felnőtt díjlovagló bajnok (18 év felett)

Közép-magyarország ifjúsági díjlovagló bajnok (18 év alatt)

A bajnoki összesítésben a hatályos minősítő pontrendszer szerint a lovagolt feladat nehézsége – az előző évekhez azonos módon – az alábbi módon, súlyozottan kerül értékelésre:

Előkészítő -0,9 x

Alapfok 1 x

Könnyűosztály 1,05 x

Könnyű középosztály 1,1 x

Középosztály (LSZ és M) 1,15 x

Nehézosztály és Nagy Díj 1,2 x

A bajnokság végeredményében a döntőben elért pontok, százalékok +1,5-ös szorzóval számítanak. A bajnokság győztese az a lovas, aki a bajnokság versenyszámaiban (a 2 legjobb minősítő eredmény + a döntőben elért, avagy a döntőben több start esetében a legmagasabb pontértékű eredmény x 1,5 szerese) a legmagasabb pontszámot éri el. Pont egyenlőség esetén a döntőben elért, magasabb pontértékű helyezés dönt. A minősítő versenyeken E kategóriában a Championátus szabályai szerint licenc nélkül is lehet indulni. A licenc nélküli lovas akkor indulhat, ha edzője szerepel a Magyar Lovassport Szövetség nyilvántartásában.

A bajnokság díjazása: A kategóriák I-III. helyezettei érmet, a bajnokok hímzett lótakarót kapnak.

Ha az eredményhirdetésről az I-III. helyezettek bármelyike méltányolható oknak a vezető bíró részére történő közlése illetve annak engedélye nélkül távol marad, a bajnoki érmén kívül utólag más díjazásra nem tarthat igényt.

 

Budapest, 2019. május 14.

dr. Paizs Gábor, régiófelelős

Élő közvetítés

NEVEZÉS RAJTENGEDÉLY ÜGYFÉLKAPU VERSENYNAPTÁR Programgyűjtemény Régi oldal Magyar Lovas Szövetség FEI EURODRESSAGE

KAPCSOLATOK

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 70 426 4500
Licenc ügyintézés MLSZ:
+36 1 499 9950

Facebook