Keresés - Kategóriák
Keresés - Kapcsolattartók
Keresés - Tartalom
Keresés - Hírcsatornák
Search - Dropfiles
Keresés - Címkék
As soon as you open an account Bet365 will send you a 10 digit Offer Code via email. Receive Your £200 bet365 Welcome Promo Bonus plus £50 Mobile Promo
Szakbizottság elnökének beszámolói

  Mivel a tisztújító közgyűlés mindig lezár egy időszakot, így jelen beszámolómat az elmúlt 4  év összefoglalásával kezdem. Sikerként könyvelhetjük el, hogy az elmúlt időszakban nem csökkent a díjlovas sportág sem versenyzők, sem verseny a rendezők számában, sőt egyes területeken növekedés is tapasztalható volt. Meg van tehát az az elhivatott mag, aki  minden nehézség ellenére versenyzik,  vagy versenyt rendez és viszi tovább ezt a sportot. A lemorzsolódó díjlovasok helyére újak jöttek, jönnek..


Az év versenyeinek áttekintése a számok tükrében:

                                                             Megnevezés                                          2013       2014
 
                                               Versenyek száma                                                     38         36

                                               Startok száma                                                     273      2814

                                               Rajtengedély vizsgázók száma                            96             71

                                               Starthoz állt lovasok száma                                287          298

                                               Minősítő pontot szerzett

                                               egyesületek száma                                               99            99

                                               Licensszel rendelkező lovak                               370          412

                                               Talentum versenyszám                                         142          139

                                               Talentum startok száma                                        956        1097

                                               Talentum verseny                                                  31           29

                                               Duna-Bohémia Kupa lovasok száma                    66           23

                                               Duna-Bohémia Kupa lovak száma                       81            28

Mint a számokból kitűnik, a korábbi évek negatív jóslatai, hogy csökkenni fog a magyarországi versenyek és versenyzők száma, nem következett be.

A Szakbizottság munkájának áttekintése 2011-2014.
A legutóbbi tisztújító közgyűlésen a tagság a korábbi 9 tagú bizottság helyett 7 tagra szűkítette a szakbizottsági tagok számát. A megújulás jegyében a korábbi tagok egy  része lemondott és nem jelöltette magát újra, képviselve és segítve ezzel is a friss erőnek teret engedés szándékát. Az új felállású szakbizottság eredményes éveket zárhatott maga mögött. Közülük a legjelentősebbek:

1.     Ehhez az időszakhoz kapcsolódik a főleg Dallos Zsófia és Nagyházi Júlia által mentorált új bajnoksági rendszer kialakítása, melynek megtartása vagy elvetése elsősorban a következő szakbizottság feladata lesz. A 2 éves működés vegyes sikereket aratott, a rendszert többen kritizálták

2.     Ennek a ciklusnak a nevéhez köthető az „Év díjazottja” új díjak alapítása, mint az Év Lovasa, Év Lova, Év Rendezője stb. Ezeket a díjakat a Szakbizottság az adott évben a díjlovas sportban kiemelkedőt nyújtók elismeréséül adja.

3.     Átszervezésre került a régiós támogatási rendszer, az eddigi visszajelzések nagyon pozitívak.

4.     Szintén átszervezésre került és ezzel kiegyensúlyozottabbá vált a rajtengedély vizsga támogatási rendszer.

5.     A módszeresen felépített képzési rendszer segítségével gyarapodott a bírók száma, és többen szintemelő vizsgát tettek, valamint új versenyirodák léptek be a rendszerbe. Sajnos egy fővel csökkent is az irodák száma, a mindenki által jól ismert Buzás Klára 2014-ben elment az élők sorából.

6.     Németh József segítségével éveken keresztül hatékonyan szponzorálta a szakág munkáját az Enyingi Agrár Zrt, a BASF és a Syngenta. De más sponzorok is megjelentek a háttérben. A Kelet-Magyarországi régió bajnoki sorozatát több alkalommal támogatta meg anyagilag a Hajdusági Iparművek és az OMT-VetPoint Kft. 2014. évi Magyar Díjlovagló Bajnokságot az OTP Bank támogatta anyagilag, a Pest Megyei Bajnokságot a Pátria Takarék vette szárnyai alá. A bajnokaink éves elismeréséül átadott vásárlási utalványokat a Szakbizottság mellett a Tanita Lovasbolt sponzorálta. Elnézést, ha a felsorolásból valaki kimaradt.

7.     A sponzori háttér megszűnése után a Szakbizottság továbbra is folytatni akarta és anyagilag támogatta a Talentum Kupa sorozatot. A kupasorozat utóbbi 4 éve alatt a Póni Klub lovasai egyre nagyobb számban képviseltetik magukat biztosítva az utánpótlás lovasokat.

8.     A ciklus alatt a Szakbizottság célul tűzte ki új helyszínek bevonását. Így 2014-ben Bábolna rendezte meg az U25 Korosztályos díjlovagló bajnokságot és a Duna-Bohémia Kupa döntőt. Reméljük, a jövőben is számíthatunk rájuk. Több kisebb új versenyhelyszín is belépett.

9.     2011-ben frissítésre került a teljes programgyűjtemény.

10.  Ebben a ciklusban váltotta Komjáthy Györgyöt Szövetségi Kapitányi pozíciójában Kövy András. Elért eredményeiről beszámolójában hallhatnak majd.

11.  2013. kivételével minden évben felkérés érkezett felénk az OTP Világkupán, majd 2014-ben az Uniqa Világkupán díjlovas show műsorszám bemutatására. A felkérésnek minden esetben örömmel tettűnk eleget. Pachl Péter kreatív ötletei és kivitelezése biztosította minden esetben a látványt és a magas szakmai színvonalat.

12.  Az Eurodresssage-on több alkalommal jelentek meg lovasainkról hírek, ráirányítva a figyelmet a magyarországi díjlovas munkára.

13.  A Szakbizottság munkáját a teljes átláthatóság és a stabilitás jellemezte a 4 év alatt.

14.  Képzéseinkre nagy szakmai tapasztalatú külföldi szakembereket tudtunk meghívni.

A felsorolás korántsem teljes, de reményeim szerint jó áttekintést ad az elmúlt időszakról

A ciklus alatt természetesen voltak nehézségek is.

Sajnos 2013. december 14-én Nagyházi Júlia, december 15-én Dallos Zsófia indoklás nélkül lemondtak szakbizottsági tagságukról. A lemondások után a mai napig -mivel az MLSZ szabályok ezt megengedték- a szakbizottság 5 fővel működött tovább.

A 4 év versenyei rendezetten zajlottak, de a bíráskodás színvonalára néha érkeztek kritikai észrevételek. A megkereséseket minden esetben komolyan vette a szakbizottság, állásfoglalását kommuniké formájában ma is elérhető módon a honlapon tette közzé.

2014-ben a Magyar Bajnokságot az utolsó pillanatban új helyszínre kellett költöztetni. Az monszunszerű esőzés nem kedvezett se a rendezőknek, se a lovasoknak, mégis azt mondhatjuk, jól szervezett, látványos és sikeres volt a 2014. évi Magyar Bajnokság is. A korábbi Hortobágyi OB-k szervezését nehéz felülmúlni, de mint látszik, vannak és remélhetőleg lesznek trónkövetelők.

A Duna-Bohémia Kupa népszerűsége a lovasok körében csökkent. A résztvevő lovasok és lovak száma visszaesett, bár a résztvevő lovasok jó eredményeket értek el.

A továbbiakban áttérek a 2014.év eseményeinek ismertetésére.

A Szakbizottság 2014-ben 4 ülésen, összesen 44 határozatot hozott.

Edzőtovábbképzés 2014-ben

A Díjlovagló Szakbizottság által 2014. november 23-án a Bellandor Lovardában Pátyon meghirdetett Nicolette von Leeuwen holland edzőnő kurzusával egybekötött edzőtovábbképzés nagy sikerrel zajlott le.

A Szakbizottság szakági edzőtovábbképzésként is elfogadta az MLSZ által 2014. március 19-20. között a Nemzeti Lovardában szervezett John Ledingham - Heike Holstein ír szakemberek edzőtovábbképzését.


Bírótovábbképzés 2014-ben

A 2014 elejére tervezett bíróképzés az előadó megbetegedése miatt sajnos elmaradt.

Volt viszont bírói vizsgáztatás, ahol Vígh Marian magasabb minősítést szerzett (A/L-ről M-re) és Jakus Zsófia, Nagy Andrea Zsófia, Tóth Zsuzsa sikeres alapvizsgát tett, így ők „A/L” szintű bírók lettek.


2014. évi versenyek:

A korábbi évek gyakorlata alapján a Nemzet Bajnokságok helyszíneit pályázat útján választotta ki a Szakbizottság. A Nemzeti Bajnokság rendezését eredetileg Pilisjászfalu nyerte meg, de a szélsőséges időjárási viszonyok miatt átadta a rendezés jogát a Nemzeti Lovardának. Az U25 és a Talentum Kupa döntő Bábolnán került megrendezésre.

OB Nemzeti Lovarda. A helyszín már többször bizonyított CDNB és CDNA* versenyen, de most debütált az OB szempontjából. A rendezést nehezítette az utolsó pillanatban történt helyszín váltás, köszönet a Nemzeti Lovardának, hogy befogadta az eseményt. Husz Alexandra versenyigazgató és csapata a tőlük megszokott rutinnal vitték a versenyt.

A versenypálya minősége, a programok, az ellátás megfelelő volt.

Bábolna az új vezetése alatt először rendezett díjlovas versenyt, és rögtön bevállalta az U25 és a Talentum Kupa döntőt, valamint a Duna-Bohémia Kupa Döntőt. Bérci Balázs úr igazgatósága alatt a Ménesbirtok saját szervezőgárdája és Hillier Orsolya szakbizottsági tag szoros együttműködéseként magas színvonalú, látványos és jó szervezett versenyben volt része a lovasoknak. Apróbb hiányosságok felmerültek, de ezek mind azonnal és korrekten orvosolhatóak voltak.

Kaposvár nagy örömünkre ismét rendezett CDI3* versenyt. A rendezéshez a Szakbizottság 500 ezer anyagi támogatást adott. Kaposvár CDNA- versenyt is rendezett ebben az évben, mely szintén sikeresen zajlott le.

A fóti CDI3* színvonalas, rangos eseménnyé vált évek alatt. 2014-ben is a szokott jó hangulat, és nyugodt versenykörülmények jellemezték Fótot.

Tattersal, Balatonvilágos és Páty rendeztek még CDNA* versenyt. A Hidegségi CDNA* verseny sajnálatos módon elmaradt. CDN-A* versenyen az év folyamán a legtöbb startot továbbra is a pátyi BELLANDOR lovarda bonyolította.

Nemzeti Bajnokságok statisztikája:

Magyar Bajnokság (együtt a Felnőtt, Korosztályos és Fiatal Lovak) 77 lovas, 92 ló,

ezen belül Fiatal Lovak Bajnoksága 21 ló. (6 db 4 éves, 7 db 5 éves és 8 db 6 éves fiatal díjló állt starthoz.)

U25 bajnokság, 41 lovas, 41 ló.

Talentum Kupa sorozat. A sorozat a sponzori háttér megszűnése ellenére is népszerű.

29 Talentum verseny (2013-ban 31) , összesen 139 talentum  versenyszám (2013/142), 1097  start (2013/956).

2014-ban a Duna-Bohemia Kupa keretében 3 minősítő versenyre (SK, CZ, A) és a döntőre került sor. A döntő Bábolnán került megrendezésre. Balatonvilágos nem vállat ebben az évben DBT kupa fordulót.

Duna-Bohemia Kupa döntő: 23 lovas, 28 ló (A Brno-i döntőn 2013-ban: 66 lovas, és 81 ló)

A Díjlovagló Szakbizottság 2014. évi gazdálkodásának adatai:

A szakbizottság több területet kiemelten is támogatott, ezek a következők:

  Versenyek anyagi támogatása: A Magyar Bajnokságot 360.00.-Ft+600.000.-Ft-al, U25 Bajnokságot 200.000.-Ft-al, a Kaposvár CDI3*-W/Y/J versenyt 500.000.-Fta-l támogatta. Minden CDN-A verseny rendezéséhez 80 ezer Ft-tal támogatással járult hozzá a Szakbizottság.

Hazai lovasok pénznyereménye: CDN-A kategóriájú versenyek pénzdíjára versenyenként 200.000.-Ft-ot, Országos Bajnokságra 505.000.-Ft-ot, Fiatal Lovak Bajnokságára 150.000.-Ft-ot fordított a Szakbizottság.

A válogatott keret felkészülését anyagilag támogatta a Szakbizottság. 1 millió Ft-ot különített el a válogatott keret felkészülésére.

Támogatások a Kontinens bajnokságokra kiutazó lovasok részére: A Junior és Fiatal lovas EB-re kiutazás és részvétel költségeit a SZB személyenként 200.000.-Ft-al, a csapatvezető kiutazását 200.000.-Ft-al, a válogatott lovasok teljesítmény utáni premizálását 1.010.000.-Ft-al támogatta a Szakbizottság.

A Szövetségi Kapitány költségeire 250.000.-Ft került elkülönítésre.

A SZB 1 millió Ft-ot különített el a 2014. novemberében Nicolette van Leeuvent közreműködésével megrendezett válogatott keret edzőtáborra, mely egyben edző továbbképzés is volt

Parasport: 100.000.-Ft-el támogatta a SZB. (felvette Marosi András)

Kelet és Nyugat Mo-i felzárkóztatási programra (edzőtáborok) 300.000.-Ft lett elkülönítve és felhasználva.

Rajtengedély vizsga: A Díjlovagló Szakbizottság a 2014. évben régiónként támogatta a rajtengedély vizsgáztató helyszíneket:

Közép-Magyarországi régió: 120.000.-Ft.

Kelet és Nyugat-Magyarországi régió: 180.000.-Ft.


Bevétel és költség összesítő 2014.1-12. hó

Tétel megnevezése Összeg Ft

Nyitó: 2013. 7 628 656

Bevétel licenszek: 2 471 500

Bevétel sportló: 3 524 000

Bevétel edző, bíró, v.iroda licensz: 695 165

Szponzor  bevételek: 0

Egyéb bevétel 1-12. hó: 5 000

Bevételek összesen: 1 4 324 321

Költségek 1-12. hó (MLSZ adatok alapján:) 8 156 620


2014. évi ZÁRÓ (egyben a 2015. évi nyitó): 6 167 701

2014 évi záró, 2015 évi  nyitó pénzkészlet:  6 167 701.-Ft. Az új felállású Szakbizottság tehát ezzel az összeggel kezdheti a következő évet.


MLSZ díjak. A Szakbizottság javaslatot tett az MLSZ felé:

Gróf Széchenyi István Emlékérem: postumus Magyar Imre

Magyar Lovassportért Érdemérem: Berényi Miklós és Pachl Péter

Gróf Sándor Móric Díj: Major Albert

A lovassportért aktívan eltöltött életpálya áll mögöttük. Hivatalos visszajelzés még nem érkezett az MLSZ elnökségtől.


Versenyirodák

A versenyirodák száma évek óta állandó volt. 2014-ben 3 új versenyiroda lépett be a rendszerbe. Közülük ketten már 2014-ben is aktívak voltak. A regnáló versenyirodák a nevezési rendszerrel kapcsolatos és egyéb információkról e-mailban kaptak hírt. Munkájukkal szemben kifogás nem érkezett.


2015. évi tervek:

A jelenlegi Szakbizottság nem jelent be terveket, mert semmilyen módon nem szeretné befolyásolni a következő Szakbizottság munkáját. A DBT-ben való részvételünkről, a Nemzeti Bajnokságok időpontjáról és helyszínéről viszont elsők között kell határoznia az új Szakbizottságnak. A versenynaptár tervezet az eddig érkezett rendezői bejelentésekkel a honlapon elérhető.

Élő közvetítés

NEVEZÉS RAJTENGEDÉLY ÜGYFÉLKAPU VERSENYNAPTÁR Programgyűjtemény Régi oldal Magyar Lovas Szövetség FEI EURODRESSAGE

KAPCSOLATOK

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 70 426 4500
Licenc ügyintézés MLSZ:
+36 1 499 9950

Facebook