Keresés - Kategóriák
Keresés - Kapcsolattartók
Keresés - Tartalom
Keresés - Hírcsatornák
Search - Dropfiles
Keresés - Címkék
As soon as you open an account Bet365 will send you a 10 digit Offer Code via email. Receive Your £200 bet365 Welcome Promo Bonus plus £50 Mobile Promo
Szakbizottság elnökének beszámolói

„A legutóbbi közgyűlésen azzal váltunk el egymástól, hogy reméljük, 2013. könnyebb év lesz a sport és a gazdasági élet terén. A számok azt mutatják, hogy startok száma kivételével a többi adat növekedést mutat, és külön kiemelésre érdemes a rajt engedélyek száma (109 fő 2013-ban)

Az év versenyeinek áttekintése a számok tükrében:

Megnevezés (2013-as adatok)
 
 db
 
Versenyek száma
 
38
 
Startok száma
 
2735
 
Rajtengedély vizsgázók száma
 
109
 
Starthoz állt lovasok száma
 
287
 
Minősítő pontot szerzett egyesületek száma
 
99
 
Licensszel rendelkező lovak
 
370
 


A Szakbizottság munkáját 2013-ban az év utolsó negyedévének közepéig összehangoltság jellemezte. 2013. december 14-én Nagyházi Júlia, december 15-én Dallos Zsófia indoklás nélkül lemondtak szakbizottsági tagságukról, így jelenleg a szakbizottság 5 fővel tölti be tisztségét. Köszönjük az eddigi tevékenységüket.

Az MLSZ szabályai szerint akkor kellene új tagot választani, ha a szakbizottságban az eredeti létszám fele alá csökkenne a megmaradó létszám. Ez a mi esetünkben nem áll fent. A szakbizottság továbbra is határozatképes és végzi munkáját. A kötelező tisztújító közgyűlés 2014-es év lezárásakor esedékes.

Az év versenyei bár jó hangulatban zajlottak le, de mindig vannak, akik nem elégedettek eredményeikkel. Ilyen esetben vannak javaslatok is a Szakbizottság felé, amely megtárgyalásra kerül. A megkeresést komolyan vette a szakbizottság, és meghallgatta az észrevételt tett hozzátartozót, valamint egy későbbi ülésére meghívta a szakágban aktívan tevékenykedő bírókat. A még 7 fővel összeült szakbizottság egységesen képviselte azt az álláspontot, hogy a megbeszélés tárgyát képező témákban a Szakbizottság az FEI irányvonalát képviseli. Az egyeztetés eredményeképpen született kommunikét a honlapon közzé tette a Szakbizottság.

A díjlovas szabályzatban jelentős változás nem történt, de beépítésre kerültek a szabályozási körbe az új FEI szabályok, pl. kötelező kobak használat.

Edzőtovábbképzés és bírótovábbképzés  2013-ban
A Szakbizottság 2013-banegy edzőtovábbképzést és egy bírótovábbképzést szervezett, valamint egy külsős edzőtovábbképzést elismert. A Szakbizottsági képzéseknél a korábbi években hasznosnak bizonyult, hogy egy hétvégén 2 egymást követő napon kerüljön megrendezésre a két egynapos továbbképzés, ezért 2013-ban is ezt a modellt követték a szakreferensek (Pachl P-edzői rész, Hillier Orsolya-bírói rész) a szervezés során. A továbbképzésekre 2013. november 9-10-én került sor Pilisjászfalun az Unikornis Lovardában.

Az edzőtovábbképzés előadója: Irina Lys, olimpikon, többszörös EB- és Világkupa döntő részvevő lovas és edző, a bírótovábbképzés előadója Victoire Mandl 4*os bíró volt, aki Ausztriában a bírótovábbképzések egyik fő referense.

A téma nagy számú, aktív érdeklődőt vonzott. Az edzőtovábbképzésen kb. 50 résztvevő jelent meg. A bírótovábbképzésen kb 30 fő vett részt.

Ahogy fent elhangzott a Szakbizottság ezen kívül elfogadta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány által Sarlóspusztán szervezett edzőtábort is az I. és II. szintű edzők részére edzőtovábbképzésnek. Ezen a szakmai képzésen főleg lovasok vettek részt, a regisztrált edzők közül csak a magasabb minősítéssel rendelkezők voltak jelen, elsősorban saját vagy tanítványuk lovaglása miatt. (előadó: Isabelle von Neumann-Cosel)

2013. évi versenyek:
A korábbi évek gyakorlata alapján a Nemzet Bajnokságok helyszíneit pályázat útján választotta ki a Szakbizottság. A választások jónak bizonyultak. A Nemzeti Bajnokság Hortobágyon, az U25 és a BASF-Talentum Kupa döntő Pilisjászfalun került megrendezésre.

OB Hortobágy. A helyszín már bizonyította, hogy méltó egy OB rendezésére, 2013-ban azonban az eddig megismert hortobágyi vezetőséget új váltotta fel. Ez okozott némi bizonytalanságot, de ma már elmondhatjuk, a verseny ismételten jól sikerült, Hortobágy az új felállásban is jól debütált. Ebben komoly része volt a hortobágyi munkatársaknak és a szervezést vállaló Husz Alexandra versenyigazgatónak és csapatának.

A versenypálya minősége, a programok, az ellátás megfelelő volt, az új Bajnoksági rendszer is jó debütált.

Pilisjászfalu hosszú idő óta rendezett újra versenyt, és rögtön bevállalta az U25 és a BASF-Talentum Kupa döntőt. A tőlük megszokott magas színvonalú, látványos és jó szervezett versenyt sikerült rendezni.

Kaposvár nem tudta megrendezni CDI3* versenyét. A szakbizottság kapcsolatban volt a szervezőkkel, de a végső döntés a lemondás volt. A fóti CDI3* versenyen 2013-ban is kevés induló volt, viszont a versenyszámokban elért eredmények magasabbak voltak, mint a korábbi években.

A Tattersal egyre több CDNA* versenyt rendez, viszont 2014 nyarán felújítás miatt bezár. Reményeink szerint 2015-ben még több díjlovas esemény kaphat helyet a Nemzeti Lovardában.

Páty és Hidegség, valamint Máriakálnok rendeztek még CDNA* versenyt. Az év folyamán a legtöbb start a pátyi BELLANDOR lovardában volt, ez volt a 2013-as év leglátogatottabb versenyhelyszíne.

Nemzeti Bajnokságok statisztikája:
Magyar Bajnokság (együtt a Felnőtt, Korosztályos és Fiatal Lovak)          65 lovas, 86 ló.

ezen belül a Fiatal Lovak Bajnokságán             6 db 4 éves, 15 db 5 éves és 5 db 6 éves ló

BASF Talentum döntő                                              50 lovas, 52 ló.

U25 bajnokság                                                         48 lovas, 48 ló.

2 éve indult a BASF-Talentum Kupa sorozat. A sorozat továbbra isnépszerű. 31 BASF-Talentum verseny, összesen 142 versenyszám, 956 start.  A helyszínek száma nőtt, a startok száma minimálisan, de csökkent.

2013-ban a Donau-Bohemia Kupa keretében 3 minősítő versenyre és a döntőre került sor. Az egyik minősítő forduló helyszín ebben az évben is Balatonvilágos volt. A sorozaton több versenyzőnk sikeresen vett részt, jó eredményeket értek el.

2014-ben reményeink szerint 2. db. Bohemia fordulót is Magyarország fog megrendezni, ebből várhatóan az egyik a döntő lesz.


A Díjlovagló Szakbizottság 2013. évi gazdálkodásának adatai:

Bevétel és költség összesítő 2013.1-12. hó
 
 
   
Tétel megnevezése
 
Összeg Ft
 
Nyitó 2013
 
8 005 347
 
Bevétel sportló
 
1 401 600
 
Bevétel edző, bíró, v.iroda licensz
 
670 998
 
Szponzor bevételek
 
3 135 000
 
Egyéb bevétel 1-12. hó (MLSZ táblázat alapján)
 
2 380 000
 
Bevételek összesen
 
15 592 945
 
Költségek 1-12. hó (MLSZ adatok alapján)
 
7 964 289
 
2013. évi ZÁRÓ:
 
7 628 656
 

 


Fő kiadások:
Kontinens Bajnokságokon való részvétel támogatása (lovasok): 3 477 439.-Ft

Nemzeti Bajnokságok és CDN-A versenyek támogatása (rendezők): 1 196 000.-Ft

Nemzeti Bajnokságok és CDN-A versenyek támogatása (lovasok): 939 000.-Ft

2013. évi záró, 2013 nyitó pénzkészlet: 7 628 656.-Ft.

Külön köszönet illeti Németh József évek óta tartó, szponzorokat eredményesen kereső tevékenységét.

A 2014. évi bevétel, kiadás tervek elkészültek, a szakbizottság döntött, a határozat a honlapunkon megtalálható.

2013.kiemelkedő sport eredményei:

szokola Csaba rendelkezik a szükséges két minősülésből már eggyel a normandiai világjátékokra.

A Fiatal Lovak Világbajnokságán figyelmet érdemel Szeicz Erika szereplése.

Név szerint megemlítésre méltó a Junior csapat:Gémes Barnabás, Jenei Péter, Kristóf  Réka, Zsadányi Viktória, és a Póni csapat: Neel Esther, Rapi Kitti Krisztina, Szőke-Tóth Berill.

Fiatal lovas: Németh Fanni. Külön öröm, hogy az idei évben póni – junior- és fiatal lovas korosztályban induló 8 válogatott lovasunk 5 edző keze alól került ki.

Felnőtt és korosztályos lovasaink több országban indultak, több 1. helyet hoztak el.

Magyar díjlovas sikerként lehet elkönyvelni, hogy a Frankfurter Halléban a hagyományosan legnagyobb németországi fedett pályás versenyen az Ács Róbert és Szalay Nikolett páros nem csak bejutott a „Mester és Tanítványa” verseny döntőjébe, hanem a német párosok előtt jelentős %-os előnnyel győzni tudott.


MLSZ díjak. A Szakbizottság javaslatot tett az MLSZ felé:

Széchenyi díjra ismételten Komjáthy Györgyöt,                                                     

Lovassportért érdeméremre Berényi Miklóst javasolta. Mindkettőjük mögött a lovassportért aktívan eltöltött életpálya áll. Az MLSZ Komjáthy György jelölését fogadta el.

Versenyirodák

A versenyirodák száma évek óta stabil, 2014-re többen is jelezték belépési szándékukat.

2014. évi tervek:

·         A Szakbizottság 2014-ben továbbra is támogatja a Szövetségi Kapitány, Kövy András elképzeléseit.

·         A Szakbizottság 2014-ben továbbra is támogatja a válogatott lovasaink felkészülését és versenyzését. valamint támogatja az CDN-A kategóriás versenyek rendezőit, és pénzdíjjal támogatja az ezeken a versenyeken elinduló eredményes lovasokat.

·         A csapattal kijutni a korosztályos és póni EB-re, valamint Szokola Csaba minősülése a normandiai világjátékokra.

·          A 2013. versenynaptár tervezet kész. Ha valakinek észrevétele lenne, azt jelezze Nagy Judit szakági koordinátor felé. Továbbra is javaslatként felvetjük a CDN-B kategóriás rendezők részére, hogy egyeztessenek egymás között a verseny időpontok és rajtengedély vizsgák körében.

·         A jan 20-ig beérkezett pályázatok alapján az OB-t Pilisjászfalu rendezi meg, és a U25 és BASF talentuma kupa döntő helyszínéről még egyeztetés folyik.

·         Bíró és edzőtovábbképzést 2014-ben is szervez a Szakbizottság.

·         Regionális felzárkóztató programot indított el a Szakbizottság az idei évtől. A keleti és nyugati régió fejlesztésére 480 ezer Ft-ot különített el, ami a Régió felelősökön keresztül igényelhető edzőtábor és rajtengedély vizsgával egybekötött versenyrendezésre.”

Élő közvetítés

NEVEZÉS RAJTENGEDÉLY ÜGYFÉLKAPU VERSENYNAPTÁR Programgyűjtemény Régi oldal Magyar Lovas Szövetség FEI EURODRESSAGE

KAPCSOLATOK

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 70 426 4500
Licenc ügyintézés MLSZ:
+36 1 499 9950

Facebook