Keresés - Kategóriák
Keresés - Kapcsolattartók
Keresés - Tartalom
Keresés - Hírcsatornák
Search - Dropfiles
Keresés - Címkék
As soon as you open an account Bet365 will send you a 10 digit Offer Code via email. Receive Your £200 bet365 Welcome Promo Bonus plus £50 Mobile Promo
Szakbizottság elnökének beszámolói

A 2012. évi elnökibeszámolót ITT letöltheti.
 
2012-ben azzal váltunk el egymástól, hogy nem lesz könnyű év 2012. sem a sport sem a gazdasági élet terén. 2012. mégsem lett annyira negatív év a díjlovas sportban.

Az év versenyeinek áttekintése a számok tükrében:

Megnevezés (2012-es adatok)  db
 Versenyek száma 37
 Startok száma  2957
 Rajtengedély  vizsgázók száma 51
 Starthoz állt lovasok száma 259
 Minősítő pontot szerzett egyesületek száma  91
 Licensszel rendelkező lovak  346

A számok bár az előző évekhez képest csökkentek, de a gazdasági körülményeket figyelembe véve nem tekinthetők rossznak.

A Szakbizottság munkáját 2012-ben összehangoltság jellemezte. Egységesnek kell lennünk abban, hogy melyek a tovább vihető szabályok, miben kell változni? 2012-ben 6 db szakbizottsági ülés volt. Ezeken összesen 38 db. határozat született, ezek a szakági honlapon elérhetőek.

Az év versenyei jó hangulatban zajlottak le. A bíráskodás színvonala jó volt. Nem volt mindig mindenki elégedett, de ez természetes, ez egy szubjektív sportág. Mindez 2012-ben sem ment a minőség rovására.

A díjlovas szabályzatban jelentős változás nem történt. A díjlovas bírók munkája megfelelő volt. A 2012-es bírótovábbképzés Kaposváron volt a CDI  Világkupával egy időben, melyet Markowsky Úr tartott, és amely minden érdeklődő részére nyitott volt. A rangos eseménnyel való együttműködés egy színvonalas, nagy érdeklődésre számot tartó képzést eredményezett.

2012. évi versenyek:

A korábbi évek gyakorlata alapján a Nemzet Bajnokságok helyszíneit pályázat útján választotta ki a Szakbizottság. A választások jónak bizonyultak. Az U25 Kaposváron, a Korosztályos OB és a BASF-Talentum Kupa a Tattersalban, az OB Hortobágyon került megrendezésre.

Kaposvár jelentős beruházást tud maga mögött, a feltételek adottak további színvonalas verseny rendezésre.

A Tattersal egyre több versenyt rendez. Igazán méltó helyszínt biztosított a BASF-Talentum Kupa Döntőjének és a Korosztályos OB-nak.

OB Hortobágy. Nagy kockázat nem volt a helyszín választásával. A helyszín már bizonyította, hogy méltó egy OB rendezésére és 2012-ben új, kiváló minőségű pályával várta a versenyzőket. A megrendezett OB a várakozást felülmúlta. Kitűnő pálya, jó szervezés, színvonalas programok, esti gála műsor a korábbi bajnokok meghívásával. A díjlovaglás igazi egységet kovácsoló ünnepe volt ez a verseny. Ugyanakkor méltatlan, hogy sokan távol maradtak ettől a nívós versenytől. Akiket ez érint, vegyék fel a versenynaptárukba a 2013. évi Országos Díjlovagló Bajnokságot.

Nemzeti Bajnokságok statisztikája:

Magyar Bajnokság                 36 lovas, 50 ló.

Fiatal Lovak Bajnoksága       15 ló. (6 db 4 éves, 6 db 5 éves és 3 db 6 éves fiatal díjló állt starthoz.)

Korosztályos OB,                   32 lovas, 33 ló

BASF Talentum döntő           51 lovas, 52 ló.

U25 bajnokság                       49 lovas, 52 ló.

Tavaly indult a BASF-Talentum Kupa sorozat, amely már az indulás évében igazolta az elvárásokat. Ezt jól mutatják a számadatok: 30 BASF-Talentum verseny, összesen 142  versenyszám, 1184 start.

2012-ben a Donau-Bohemia Kupa keretében 4 minősítő versenyre és a döntőre került sor. Az egyik minősítő forduló helyszín Balatonvilágos volt. A sorozaton versenyzőink sikeresen vettek részt, jó eredményeket hoztak.

A Díjlovagló Szakbizottság 2012. évi gazdálkodásának adatai:

Bevétel és költség összesítő 2012.1-12. hó
 
 
   
Tétel megnevezése
 
Összeg Ft
 
Nyitó 2012
 
6 900 491
 
Bevétel sportló
 
1 332 800
 
Bevétel edző, bíró, v.iroda licensz
 
737 498
 
Szponzor bevételek
 
2 900 000
 
Egyéb bevétel 1-12. hó (MLSZ táblázat alapján)
 
2 266 000
 
Bevételek összesen
 
14 136 789
 
Költségek 1-12. hó (MLSZ adatok alapján)
 
6 265 442
 
2012. évi ZÁRÓ (egyben a 2013. évi nyitó):
 
7 871 347
 


Fő kiadások:

Edzőtábor (válogatott keret):                                                                                   623.390.-Ft

Kontinens Bajnokságokon való részvétel támogatása (lovasok):               1.958.612.-Ft

Nemzeti Bajnokságok és CDN-A* versenyek támogatása (rendezők):      950.085.-Ft

Nemzeti Bajnokságok és CDN-A* versenyek támogatása (lovasok):        1.466.000.-Ft

2012 évi záró, 2013 nyitó pénzkészlet: 7.871.347 Ft.

Ehhez várható 2013-ban szponzor bevétel és az MLSZ-től származó licensz díjak.

Külön köszönet illeti Németh József szponzorokat eredményesen kereső tevékenységét.

2012.kiemelkedő sport eredményei:
A Szövetségi Kapitányi beszámoló részletezi, de külön kiemelésre érdemes Komjáthy György eredménye Dongóval (Fiatal Lovak Világbajnoksága 10. hely, saját tenyésztésű saját lóval). és 2012. évi Magyar Bajnoki címe. Szintén figyelemre méltó Szeicz Erika kiváló eredménye a Fiatal Lovak VB-án.

Név szerint megemlítésre méltó a Junior csapat: Kristóf Réka, Zsadányi Viktória, Máli Fanni

Póni csapat: Zengő Réka, Neel Esther, Szőke-Tóth Berill.

Felnőtt és korosztályos lovasaink több országban indultak, több 1. helyet hoztak el.

Hagyományosan 2012-ben is megrendezésre került Fóton egy CDI3* verseny és Kaposváron  immár a 25 alkalommal a Világkupa forduló.

MLSZ díjak. A Szakbizottság javaslatot tett az MLSZ felé: Széchenyi díjra Komjáthy Györgyöt, Lovassportért érdeméremre Zilahy Istvánt és Hafner Józsefet javasolta. Életpálya áll mögöttük. Hivatalos visszajelzés még nem érkezett. De reméli –Ferenc Józsefet idézve: - annyi díj kerül kiosztásra, hogy még azoknak is jut, akik megérdemlik.

A 2012. évi OTP Világkupán Pachl Pétert kérte fel a Szakbizottság, hogy egy színvonalas program elkészítésével képviselve legyen a szakág. A bemutatón díjlovasaink sikeresen szerepeltek, köszönet érte a lovasoknak és a szervezésért Pachl Péternek. Az OTP Világkupa erőssége, hogy sok gyerek jelenik meg az eseményen, bízzunk benne, hogy sokan közülük kedvest is kapnak a lovassport iránt.

Versenyirodák

2009-ben indult el a versenyirodák regisztrációja. Akkor 25 iroda regisztrált, közülük ma 5 iroda aktív.

2012-ben a versenyiroda képzésen az aktív irodák sok hasznos információt szolgáltattak a nevezési rendszer fejlesztésének segítése érdekében.

2011-ben a szakág megrendelte a versenyiroda program fejlesztését az MLSz-től. A program még nincs kész.

2013. évi tervek:

·       2013-ban lényeges változás a kobak használata a FEI irányelvek szerint. Szigorú, de tartassuk be. Magyarországon nem elterjedt a kobak használata, de kérés a jelenlevők felé, hogy támogassák a kobak viselését.

·       A Szakbizottság 2012-ben beszélgetés folytatott a Szövetségi Kaptánnyal és biztosította arról, hogy támogatja az elképzeléseit. A Szövetségi Kapitány folyamatos és intenzívebb kapcsolatot szeretne tartani a válogatott lovasokkal, közös munkát szeretne a lovassal és a lovas edzőjével is. Ha valaki anyagi támogatást kap a Szakbizottságtól, cserébe vállalni kell kötelezettségeket is. A Szövetségi Kapitány tervei közt szerepel a válogatott keret ketté választása válogatott és nagydíj szint előtti lovasokra.

·       A 2013. versenynaptár tervezet kész.

·       A szakbizottság által adott támogatás nő: változás a külföldi bíró és boksz díj támogatásában várható.

Sok helyszín jelentkezik CDNA* verseny rendezésére, ennek azonban feltételei vannak. Az új belépni szándékozó helyszínnek ezeknek a feltételeknek meg kell felelnie (minőségi box, minőségi talaj, kulturált környezet bírók, nézők, lovasok részére).

·       A Nemzeti Bajnoksági rendszer reformját tavaly vetette fel a Szakbizottság. A terv ismertetésre került a múlt évi közgyűlésen, a tervezet megtárgyalására nyilvános fórumon került során. Jó döntés volt, hogy az akkori tervezett rendszer nem került bevezetésre, mert a rendezőknek veszteség lett volna. Dallos Zsófia és Nagyházi Júlia terveit Losonczy Anikó javaslataival kiegészítve a Szakbizottság tagjaiban egy működőképes rendszer elképzelése alakult ki. Hosszú munka után elkészült a tervezet, mely a honlapon olvasható volt. A beérkezett vélemények figyelembe vétele után elkészült az a végleges változat, mely 2013-ban útjára indul.

Élő közvetítés

NEVEZÉS RAJTENGEDÉLY ÜGYFÉLKAPU VERSENYNAPTÁR Programgyűjtemény Régi oldal Magyar Lovas Szövetség FEI EURODRESSAGE

KAPCSOLATOK

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
+36 70 426 4500
Licenc ügyintézés MLSZ:
+36 1 499 9950

Facebook